O zvířatech
Slepice Marans
jsou především známé jako velká, tmavá, červenohnědá vejce. Maso je vysoce ceněné pro jeho chuť a kvalitu.
Barva kůže Marans je bílá, neboť Francouzi preferují bílou barvu kůže nad žlutou.Marans mají větší podíl stehenního masa než prsního.Toto plemeno slepic snáší vejce se silnější skořápkou. Je zde velká pravděpodobnost, že přes skořápku neproniknou bakterie salmonely.

Kachna Saská
Jak už název napovídá, pochází ze Saska v Německu, kde byla okolo r.1924 vyšlechtěna křížením kachen ruánských,pekingských a pomořanských.Velikostně patří mezi plemena velkého tělesného rámce, s dlouhým, širokým, válcovitým a nízko neseným trupem.
Je temperamentní, vyniká dobrým růstem, velmi dobrou zmasilostí a vyšší jatečnou výtěžností

Husa Landenská
byla vyšlechtěna v jihozápadní Francii. Je klidného temperamentu a i ve větších skupinách velmi snášenlivá. Vyniká rychlým růstem a velmi dobrou zmasilostí, ovšem při větších nárocích na množství a kvalitu krmiva.
Jde o husy středního tělesného rámce s mohutným, velmi hlubokým trupem s výrazně vyvinutým dvojitým podbřiškem. Jejich tělo pokrývá opravdu obsáhlá vrstvamasa. Labužníci si pochvalují landesku pro velká játra výtečné chuti.

Husa Labutí
Plemeno hus vyšlechtěné ze zdomácnělých populací divoké husy labutí v severní Číně a na východní Sibiři. Oproti většině ostatních plemen vyšlechtěných z divoké husy velké mají labutí výrazně odlišný typ. Jsou poměrně nenáročné, otužilé, živého temperamentu. Maso má nižší obsah tuku.
Jde o husy menšího tělesného rámce, elegantního vzhledu s krátkým, kompaktním, válcovitým a vysoko zvednutým trupem bez podbřišku.

Krůta bronzová
Krůty představují ihned po pštrosech největší zdomestikované ptáky. Maso z těchto obrů je velmi chutné a dietetické, takže se stále více prosazuje v naší kuchyni.
Patří mezi jedny z největších krůt. A hrdě zaujímá místonejoblíbenějšího plemene krůt ve Spojených státech. Bronzové krůty jsou kříženci mezi krůtami, které byly na území Ameriky dovezeny kolonisty z Evropy a divokými krůtami.
Bronzová krůta má i jiný typ než ten standardní (a to širokoprsá bronzová).

Perlička
Perličky pochází z daleké Afriky. Milují tedy teplé a suché prostředí. Dospělé perličky jsou ale velmi odolné a bez problémů zvládají i naše klimatické podmínky
Vejce perliček mají tvrdou skořápkou, což umožňuje dlouhou skladovatelnost.
Perlička má jemné delikatesní maso podobné bažantímu, ale štavnatější.

Göttingenské miniprasátko
Velikost tohoto miniprasátka je dána jak geneticky, tak stravou - (pozor i z mrňavých prasátek může vyrůst pořádný pašík a z větších může být 15 kg prcek), roční prasata se již rozmnožují, ale potom ještě dva roky rostou třeba na dvojnásobek své váhy a velikosti. Váhu miniprasátka je je možné ve velké míře ovlivnit stravou.
Göttingenská miniprasátka jsou otužilá a na nemoci netrpí. Je jen potřeba jim v zimním období zajistit zateplenou boudu vystlanou slámou ve vysoké vrstvě.

Křepelka japonská
Všechny křepelky až na kalifornskou jsou původem z Asie. Křepelky, mimo křepelku japonskou, jsou chovány jako okrasní ptáci. Křepelka se stala oblíbenou pro rozmanitou užitkovost, stejně jako ostatní drůbež, pro maso i pro vejce.
Začínají snášet už od věku 8 týdnů. Snáška se pohybuje ve vysokých číslech - až 300 vajec za rok. Velkou snášku samozřejmě podpoří správné složení krmiv. Vejce křepelek jsou přibližně 5x menší než vejce slepic. Vajíčka poznáte snadno už na první pohled, mají skořápku posetou tmavě hnědými nepravidelnými skvrnami.Křepelčí vejce jsou vitamínovou bombou nacpanou minerálními látkami. Mají blahodárné účinky na mužskou potenci a pozitivně ovlivňují krevní tlak.Poskytuje velice jemné a lahodné maso, které ozdobí každé sezonní menu. Křepelka váží obvykle mezi 120-250 g a vcelku se podává nejčastěji jako jedna porce. Maso je jemně vláknité a zbarvené do tmavě růžova, má charakteristickou chuť a aroma.

Kachna ruánská
Přístav této kachny sídlí v normandském městě Rouen (čtěte Ruán). Pak se přesunulo její působiště do Anglie, kde se Angličané chopili jejího dalšího šlechtění. A kachna tak získala dnešní vzhled a velikost. Kachna ruánská je nejtěžší kachnou,která vyniká svojí zmasilostí.
Váha kachen se pohybuje okolo 3,4 kg, kačerů kolem 4 kg.
Kachny mají dlouhý, vodorovně nesený trup.
Přestože se kachny ruánské chovají pouze pro maso, jako každé jiné kachny snášejí i vajíčka. Jejich snáška je však zanedbatelná. Pohybuje se kolem 50 vajíček za snáškové období. Každé vajíčko však váží kolem 80 g. Skořápka nese bílou až zelenkavou barvu, záleží na barevném rázu kachny.
Kachny ruánské vynikají kvalitou masa, jeho křehkostí a zajímavě laděnou chutí. Jejich maso si chválí nejeden labužník.